10 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΜΕ PULITZER ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΑΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ(+PHOTOS)

  Λένε ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις,αλλά για μερικούς τυχερούς και τολμηρούς φωτογράφους μια εικόνα πολλές φόρες σημαίνει πολλές χιλιάδες ευρώ αλλά  και τεράστια φήμη!Το βραβείο Pulitzer φωτογραφίας υπάρχει σαν θεσμός από το 1942 και έχει δοθεί σε φωτογράφους που τραβήξανε κάποιες από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες στην ιστορία της ανθρωπότητας

Οι παρακάτω φωτογραφίες ξεχώρισαν τόσο για τα συναισθήματα που προκαλούν όταν τις δει κάποιος οσο και για το γεγονός ότι αποτυπώνουν τη φύση του ανθρώπου και μέχρι που είναι ικανός να φτάσει,με τον πιο σοκαριστικό τρόπο.





10.Firing Squad,1980


  Η φωτογραφία του Jahangir Razmi,Firing Squad in Iran,κέρδισε το βραβείο Pulitzer το 1980
αλλά ο Razmi δε πήρε τα εύσημα που το αναλογούσαν μεχρι το 2006.Η λήψη της φωτογραφίας έγινε στις 27 Αυγούστου,1979 και δημοσιεύτηκε ανώνυμα στην Ιρανική καθημερινή εφημερίδα Ettela’at.
O Razmi ήταν ο πρώτος φωτογράφος που έλαβε το βραβείο διατηρώντας την ανωνυμία του καθώς η φύση της φωτογραφίας ήταν τέτοια που αν μαθεύονταν το όνομα του θα βρίσκονταν ο ίδιος σε κίνδυνο.

  Η φωτογραφία καταγράφει τη στιγμή οπού Κούρδοι στρατιώτες εκτελούνται απο Ιρανούς ομόλογους τους.Οι Κούρδοι είχαν κατηγορηθεί για παράνομο εμπόριο όπλων,για δημιουργία επεισοδίων άλλα και για φόνο.Η εκτέλεση έγινε στο αεροδρόμιο Sananda.



9.Fire Escape Collapse,1976

  
  Το βραβείο Pulitzer για το 1976 πήγε στον Stanley Forman για τη φωτογραφία του με τίτλο Fire Escape,Collapse.Ο Forman κατάφερε να απαθανατίσει τη στιγμή οπου μια 19χρονη γυναικά,η Diana Bryant,και ενα κοριτσάκι 2 ετών πέφτουν στο κενό καθώς η προσπαθούν να ξεφύγουν απο τη φωτιά.

  Η 19χρονη πέθανε απο την πτώση αλλά το μικρο κοριτσάκι γλίτωσε από θαύμα αφού προσγειώθηκε πάνω στο σώμα της Bryant.



8.The Murder Of Heather Heyer,2018

   

Το 2017,ο Ryan Kelly βρίσκονταν στο Charlottesville,Virginia ως φωτογράφος της The Daily Progress.Εκείνη τη μέρα στην περιοχή εξελισσόταν διαδήλωση σχετικά με την απόφαση του δήμου να αφαιρέσει το άγαλμα του Robert E. Lee  Στρατηγού του Αμερικάνικου Νότου.

  Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ένας άνδρας,ο οποίος όπως αποδείχτηκε έχει σχέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις,οδήγησε με ταχύτητα το όχημα του πάνω σε πλίθος κόσμου που είχε σχηματίσει αντισυγκέντρωση  με αποτέλεσμα να τραυματίσει πολλούς και να σκοτώσει τον Heather Heyer.
Η φωτογραφία αυτή έδωσε στον Kelly το βραβείο Pulitzer  για το 2018.

7.Lone Jewish Woman,2007

 

 Ο Oded Balilty δούλευε για την Associated Press όταν του είπαν να πάει να φωτογραφίσει ένα group ισραηλινών που διαδήλωναν ενάντια των ισραηλινών άρχων στη Δυτική Όχθη.Η ληψη εγινε την 1η Φεβρουαριου,2006 και ο Balilty ελαβε το βραβειο ενα χρονο μετα.

Ο Balilty ειναι ο πρώτος Ισραηλινός που παραλαμβάνει το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας.
Για τη ληψη αυτη ο Balilty βρεθηκε στο Amona,ανατολικα της Ramallah.οπου και παρατηρησε μια γυναικα να στεκεται μονη της εναντιον των ισραηλινων δυναμεων.

 Η φωτογραφία διαδόθηκε γρήγορα και η γυναικά έγινε σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην Ισραηλινή κυβέρνηση.

6.Burst Of Joy,1974



 Ο Slava “Sal” Veder δούλευε για την Associated Press όταν κλίθηκε να καλύψει την επιστροφή του Αμερικάνου στρατιωτικού Robert L. Stirm στην αεροπορική βάση Travis Air Force Base,στην Καλιφόρνια.Ο Strim ήταν αιχμάλωτος πόλεμου από τους Βόρειους Βιετναμέζους για πάνω από 5 χρόνια.Η φωτογραφία πραγματικά κατάφερε να καταγράψει την ευτυχία στα αγαπημένα του πρόσωπα που τρέχουν να τον αγκαλιάσουν
  Ο Veder παρέλαβε το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας το 1974 και κατά τη διάρκεια της τελετής μοίρασε αντίτυπα της φωτογραφίας στην οικογένεια του Strim έτσι ώστε να θυμούνται για πάντα αυτή τη μαγική στιγμή.

5.The Terror Of War,1973

 

  Κατά τη διάρκεια του πόλεμου στο Βιετνάμ οι Αμερικάνοι έκαναν χρήση της περίφημης βόμβας Napalm.Η βόμβα κανονικά κατασκευάστηκε με σκοπό την αποψίλωση της πυκνής βλάστησης στην περιοχή αλλά σε πολλες περιπτώσεις οι Αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις τη χρησιμοποίησαν για την εξουδετέρωση των Vietcong.

  Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από τον Huynh Cong Ut,γνωστό και ως Nick Ut,στις 8 Ιουνίου,1972 κοντά στο χωρίο Trang Bang οπού έγινε ρίψη βόμβας Napalm καθώς οι Αμερικάνοι είχαν υποψίες οτι εκεί βρίσκεται κρησφύγετο Βιετναμέζων ανταρτών

 Ο φωτογράφος όχι μόνο κατάφερε να αποτυπώσει με το click του τη φρίκη του πόλεμου αλλά χάρις την άμεση επέμβαση του κατάφερε να σώσει το κορίτσι της φωτογραφίας καθώς το πήγε άμεσα στο κοντινό νοσοκομείο.

4.Saigon Execution,1969

 

 Την 1η Φεβρουάριου του 1968,ο Νότιος Βιετναμέζος Στρατηγός Nguyen Ngoc Loan,που ήταν διοικητής Βιετναμέζικης Αστυνομίας,εκτέλεσε τον Nguyen Van Lem,μέλος των Vietcong.
 H εκτέλεση έλαβε τοπο στους δρόμους της Saigon,σε κοινή θέα και μπροστά σε κάμερες ειδησιογραφικών.Εκεί βρίσκονταν και ο Eddie Adams,φωτογράφος της Associated Press,όπου και τράβηξε την περιβόητη φωτογραφία.

 Ο Στρατηγός Loan αφού πυροβόλησε τον άνδρα στο κεφάλι,στράφηκε προς τις κάμερες και είπε "Άνδρες σαν και αυτόν έχουν σκοτώσει πάρα πολλούς συνανθρώπους μας.Πιστεύω και ελπίζω ο Βούδας να με συγχωρήσει."


3.Raising The Flag On Iwo Jima,1945

 


  Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Η φωτογραφία όμως που κατάφερε να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο το Αμερικάνικο πολεμικό πνεύμα είναι του Joe Rosenthal και τραβήχτηκε στην κορφή του βουνού Suribachi,στις 23 Φεβρουάριου,1945.

  Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της μάχης Iwo Jima και αμέσως έγινε συνώνυμο της Αμερικανικής υπερηφάνειας και πυγμής

2.Victim Of The Oklahoma City Bombing,1996

 


 Το 1996,στο κέντρο της Οκλαχόμα,έλαβε τόπο μια απο τις μεγαλύτερες βομβιστικές επιθέσεις σε Αμερικάνικο έδαφος.Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο  Alfred P. Murrah Federal Building και είχε σαν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 168 ανθρώπων.

 Αυτό που έκανε ακόμα πιο τραγικό το συμβάν είναι το γεγονός ότι πολύ κοντά στο σημείο που εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός,βρίσκονταν παιδικός σταθμός που εκείνη την ώρα βρίσκονταν εν λειτουργία 

 Η φωτογραφία ελήφθη  στις 19 Απριλίου,1995 από έναν περαστικό,τον Charles Porter IV,
και απεικονιζει εναν πυροσβεστη να κραταει στην αγκαλια του ενα σοβαρα τραυματισμενο βρεφος.
Η βραβευμένη φωτογραφία έγινε σύμβολο που απεικονίζει με τον πιο ωμό τρόπο τα δεινά της τρομοκρατίας.

1.The Vulture And The Little Girl,1994

 

   
  Από όλες τις βραβευμένες με Pulitzer φωτογραφίες,αυτή που ίσως κρύβει την πιο τραγική ιστορία ειναι η φωτογραφία The Vultrure and the Little Girl, του Kevin Carter.

Το παιδί,που αργότερα αποδείχτηκε οτι είναι αγόρι,κατέρρευσε στην προσπάθεια του να φτάσει στο κοντινό κέντρο σίτισης  στο Σουδάν,καταβεβλημένο από την ασιτία.Πίσω του διακρίνεται ένα όρνιο να παρακολουθεί τις κινήσεις του παιδιού.

  Η φωτογραφία βραβεύτηκε ως φωτογραφία της χρονιάς το 1994 και δημοσιεύτηκε από τις The New York Times,ενώ πολλοί ήταν αυτοί που κατηγόρησαν τον Carter για αδιαφορία αφού δε προσπάθησε να βοηθήσει το παιδί.

  Ο Carter,μη μπορώντας να ζήσει με τις τύψεις,4 μήνες αφού πήρε το βραβείο αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του... 

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια